Rhodos is een populaire vakantiebestemming voor jong en oud. Dankzij de goed ontwikkelde toeristische industrie in combinatie met een breed scala aan cultureel-historische bezienswaardigheden maakt dat iedereen zijn/haar vakantie geheel naar wens kan invullen. Op deze pagina voorzie ik u van een algemene indruk over het eiland.

Rhodos in cijfers

Tegenwoordig is Rhodos een gemeente in de Egeïsche Zee en telt het eiland circa 115.000 inwoners (2018). Hiervan woont bijna de helft in Rhodos-stad. Rhodos valt onder de bestuurlijke regio Zuid-Egeïsche Eilanden en behoort tot de Dodecanese eilanden. Het eiland is een populair vakantie-eiland vanwege de vele zonuren en de goed ontwikkelde toeristische industrie.

Oppervlakte & ligging

Het eiland heeft een totale oppervlakte van bijna 1400 vierkante kilometer, is circa 80 kilometer lang en op het breedste punt 38 kilometer breed. Rhodos-stad is de hoofdstad van het eiland en daar bevindt zich tevens de grootste commerciële haven. De internationale luchthaven van Rhodos, het zogeheten vliegveld Diagoras, ligt 14 kilometer ten zuidwesten van de stad, nabij het dorpje Paradisi. Dit is overigens niet het enige vliegveld dat Rhodos kent; ook vliegveld Maritsa is nog steeds in bedrijf. Vanaf daar vertrekken enkel nog korte binnenlandse (en militaire) vluchten en het doet dus geen dienst meer als internationale luchthaven.

Flora & fauna

Het binnenland van Rhodos is, net zoals die van de meeste andere Griekse eilanden, erg bergachtig met als hoogste punt de berg Attavyros (1215 boven zeeniveau). Hierdoor is het er dunbevolkt en volop bebost. Het misschien wel bekendste dier van het eiland is de Spaanse Vlag (Latijn: Euplagia Quadripunctaria); een vlinder waarvan zich ’s zomers duizenden verzamelen in de Vlindervallei van Petaloudes. Een andere bekende bewoner van het eiland is de honingbij. Bijen worden op grote schaal gehouden en produceren een belangrijk exportproduct van het eiland. Er is zelfs een heus bijenmuseum. Ook zijn er in de haven van Rhodos-stad verscheidene boot- en duiktochten te boeken, waardoor de onderwaterwereld bewonderd kan worden. Het is lang niet zo kleurrijk als de koraalriffen van Egypte, maar door de vele vissensoorten wel degelijk de moeite waard!